17. heinäkuuta 2019

Muistoja lautasella: Hákarl

Reykjavikissa kesällä 2017 ystäväni tarjosi minulle ja puolisolleni islantilaisia herkkuja. Juustot olivat mainioita, leipä maukasta. Sitten hän kysyi, haluammeko maistaa hákarlia.

Meillä oli aavistus siitä, mitä oli tiedossa eli tietenkin halusimme, mutta epäilykset alkoivat herätä ja katumus nostaa päätään, kun emäntämme haki herkun parvekkeeltaan. Ei kuulemma halunnut sitä sisään asuntoon yhtään pidemmäksi aikaa, kuin oli tarpeen.

Hákarl on joko jättiläishaista tai holkerista ensin 6-12 viikkoa maakuopassa käyttämällä ja sitten 4-5 kuukautta kuivattamalla valmistettu perinneruoka, jonka omalaatuinen maku huuhdotaan alas brennivinillä eli käytännössä paloviinalla.

"Ajatelkaa vahvoja juustoja". sanoi emäntämme ja niin me teimme. Ammoniakkinen haju tai todella kypsän juuston maku ei kuitenkaan ylittänyt jänteikästä suutuntumaa. Viina maistui oikein hyvältä tämän jälkeen. Yksi pala riitti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arvostan omalla nimellä kommentointia!